Taryba nepritarė šilumos kainų padidinimui

IMGP7643Spalio 30 d. į eilinį posėdį susirinkę Prienų rajono savivaldybės Tarybos nariai buvo nusiteikę gana linksmai ir prieš pradžią aptarinėjo partijų žingsnius, ruošiantis savivaldos rinkimams. Posėdžio darbotvarkėje buvo net 46 klausimai. Tiesa, daugiausiai jie buvo susieti su euro įvedimu.

Vis tik keletas klausimų sukėlė nemažai diskusijų. Štai, svarstant projektą dėl Prienų lopšelio-darželio „Pasaka“ didžiausio leistino pareigybių skaičiaus patvirtinimo, konservatorius Juozas Krikštolaitis skeptiškai atsiliepė apie mokytojo padėjėjo etato įvedimą darželyje, nes tokių etattų nėra net mokyklose, kur jie būtini. Už etato įvedimą pasisakė Leonas Sakalavičius, Rita Keturakienė ir Loreta Jakinevičienė. Anot jų, jei būtų lėšų, tokius etatus reikėtų įvesti ir kitose švietimo įstaigose. Balsavimas parodė, jog „gerą“ sprendimą linkę palaikyti dauguma narių.

Pirmoji rimtesnė diskusija įsismarkavo po to, kai buvo pristatyta nevyriausybinių organizacijų tarybos sudėtis (V. Kupstas, A. Marcinkevičius, R. Markūnas, V. Paulauskas, I. Urbanavičienė, V. Žliobienė).
Tarybos narė L. Jakinevičienė pastebėjo, jog ir naujajame visuomeniniame sambūryje nesugebėta išvengti ydingos praktikos, kai nevyriausybines organizacijas užvaldo politikai.

Tarybos narys Alvydas Vaicekauskas priminė kolegei, jog jinai pati ilgą laiką, būdama vicemere, atstovavo Prienų bendruomenei.

Tarybos narys Jonas Vilionis pasiūlė į Tarybą įtraukti žemdirbių atstovą Martyną Butkevičių, bet pastarasis prieštaravo, kad būtų balsuojama dėl jo kandidatūros, nes tokie sprendimai, anot jo, priimami kolegiškai, o žemdirbiai tokio klausimo nesvarstė.

Valdančioji dauguma patvirtino NVO tarybą.
Iš tiesų, Nevyriausybinių organizacijų tarybą turėtų formuoti ne politikai, o visų rajone esančių visuomeninių organizacijų atstovai.

Taryboje atmosfera dar labiau įkaito, kai buvo svarstomas klausimas dėl šilumos kainų. Tarybos nariams buvo pristatytas projektas, pagal kurį šilumos kaina turėtų didėti.

Ekonominės plėtros, finansų ir investicijų komiteto pirmininkas A.Vaicekauskas pasiūlė nepritarti pateiktai kainai, nes ir taip šildymo kaina rajone yra viena didžiausių šalyje, o ir bendrosios tendencijos rodo, kad kaina turėtų mažėti.

UAB „Prienų energija“ atstovas aiškino, jog kaina perskaičiuota pagal galiojančią metodiką. Posėdžio metu išaiškėjo, jog „Prienų energija“ dujas perka ne iš „Lietuvos dujų“ bendrovės, o iš UAB „Dujotekana“, todėl nuo gegužės mėnesio mažėjančios kainos visiškai nepaveikė „Prienų energijos“ perkamų dujų kainos. Šilumos tiekėjo atstovas paaiškino, jog praėjusi šilta žiema taip pat turėjo įtakos kainos padidėjimui, nes į ją įtraukiamos ir galimai negautos lėšos dėl šiltesnių orų.
Taryba buvo gana vieninga, ir šilumos kainos projektas nebuvo patvirtintas.

Po tokio Tarybos narių sprendimo administracijai reikės gerai pasiruošti organizuotai apginti tokį savo nutarimą, kitu atveju padidėjusi kaina vienašališkai bus nustatyta valstybinės komisijos.

Jau dabar aišku, jog kol nebus pakeista kainų skaičiavimo metodika, tol šilumininkai bandys ja naudotis.

Taryba taip pat patvirtino naujos redakcijos Prienų rajono savivaldybės vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą nuostatus, kuriose įtvirtinama, jog rajono teritorijoje už anksčiau išvardintas paslaugas rinkliavos dydis bus ir toliau nustatomas pagal nekilnojamo turto plotą, o ne pagal deklaruojamą ar faktinį atliekų kiekį, nes kitu atveju padidėja aptarnavimo sąnaudos, o tai gali pabranginti ir pačios rinkliavos dydį.

Vacys Staknys

Taip pat skaitykite