Verslo ir savivaldos bendradarbiavimas – vis tame pačiame taške

Jonas Kavaliauskas

Spalio 27 d. Prienuose vyko neplanuotas Verslo Tarybos posėdis, kuriame verslo atstovai ir savivaldybės vadovai jau ne pirmąjį kartą bandė diskutuoti apie verslo vystymąsi rajone bei ieškojo kelių, kaip padėti verslui sumažinti išlaidų naštą.

Verslininkų atstovai aiškiai pasisakė už tai, kad gerai besitvarkančioms ir rajone užregistruotoms įmonėms būtų taikomos lengvatos žemės nuomos ir nekilnojamojo turto mokesčiams.

Savivaldybės administracijos atstovai pabrėžė, jog rajone labai sudėtinga situacija su biudžeto finansavimu ir kiekviena lengvata mažina įplaukas į jį.

Buvo pastebėta, jog yra nemažai įmonių, kurios vykdo veiklą rajone, bet yra registruotos kitose savivaldybėse. Tokia situacija, be jokių abejonių, mažina įplaukas į rajono biudžetą.

Deja, Verslo Taryboje nebuvo atsakyta į klausimą, kaip sureguliuoti šią dviprasmišką situaciją. Tiesa, buvo nuspręsta, jog seniūnai gaus nurodymą sudaryti kažką panašaus į įmonių, vykdančių veiklą rajone, registrą. Tokiu būdu bus bandoma išaiškinti tas įmones, kurios registruotos už rajono ribų.

Po posėdžio naujienų portalo kvitrina.com kalbinti savivaldybės vadovai tikino, jog rajone taikomi nekilnojamojo turto ir žemės nuomos mokesčio tarifai, nors ir didesni nei Kauno rajono bei Birštono savivaldybėse, bet mažesni nei Kaišiadorių ar Raseinių rajonuose. Pasak mero Vyto Bujanausko, lengvatų klausimai verslui turi būti nuodugniai išanalizuoti ir, prieš svarstant savivaldybės Taryboje, išdiskutuoti Ekonominės plėtros, finansų ir investicijų (pirmininkas Alvydas Vaicekauskas) bei Bendruomenių ir kaimo reikalų (pirmininkas Algimantas Šidlauskas) komitetuose.

Mero pavaduotojas Egidijus Visockas teigė manantis, jog dabartinėje situacijoje galima kalbėti tik apie lengvatas pavienėms įmonėms, o ne visoms.

Kalbinti verslininkai konstatavo, jog kalbama apie lengvatas tik gerai besitvarkančioms ir rajone registruotoms įmonėms, todėl toks Tarybos sprendimas galėtų turėti įtakos iki šiol registruotoms už rajono ribų įmonėms įžvelgti akivaizdžią naudą ir keisti statusą.

Tiesa, rimtos analizės, kaip lengvatos galėtų paveikti biudžeto surinkimą, rajone nėra atlikta, todėl sudėtinga nuspręsti, kas teisus šioje situacijoje.

Aiškus tik vienas aspektas, jog bendradarbiavimas tarp verslo ir rajono savivaldybės valdžios būtinas.

Deja, kol kas to nesimato, nors pastangos akivaizdžios. Vis tik reikia manyti, jog kantrybė nugalės, o pagrindinius sprendimus turės priimti naujosios kadencijos Taryba ir žmonių išrinktas meras.

Taip pat skaitykite