Laiškas iš Vroclavo lietuvių

IMGP9154Redakciją pasiekė iš Vroclavo (Lenkija) atsiųstas ten veikusios Lietuvių draugijos laiškas. Tai sveikinimas Stakliškių parapijos klebonui Alfredui Rukštai jo 60 metų kunigystės proga. Svarbu tai, kad laiške pasakojami klebono nuopelnai lietuvybės labui tarybiniais laikais, jo drąsa reikšti patriotinius jausmus. Taip atskleidžiama mažai žinoma jo gyvenimo Lenkijoje dalis, apie kurią klebonas pasikuklino papasakoti. Beje, kaip pasakojo Jiezno seniūnas Algis Bartusevičius, dar iki nepriklausomybės atkūrimo su grupe jaunimo keliavęs po Lenkiją ir Vokietiją, Vroclave buvo pakviestas į lietuvių susibūrimą, kur susitiko ir kleboną A. Rukštą. Po daugelio metų jam buvo labai malonu šį žmogų vėl pamatyti Lietuvoje, kaimyninėje Stakliškių parapijoje.

Kartu su laišku buvusi draugijos pirmininkė Ilona Ignatovič perdavė ir kelias nuotraukas, kuriose matome Vroclave 1991 m. vasarį vykusį mitingą, skirtą Sausio 13-osios įvykiams Lietuvoje. Tarp mitinguotojų – klebonas A. Rukšta.

„Mūsų mylimas kunige A. Rukšta. Vroclavo Lietuvių draugijos skyrius Jus sveikina švenčiantį 60 metų kunigystės jubiliejų.

Patriarchališkas Jūsų amžius pažymėtas gausiomis Dievo dovanomis bei malonėmis. Džiaugiamės ir žavimės Jūsų optimizmu, dosniai dalijančiu dvasinį kilnumą, gerumą ne vienerius metus visiems žmonėms.

Aš Jus pažįstu nuo 1987 m. Vroclave. Jūs buvote mūsų, Vroclavo Lietuvių draugijos, šviesulys. Kas mėnesį aukodavote šv. Mišias lietuvių kalba, jos visada būdavo iškilmingos ypatingų istorinių Lietuvos datų proga. Ypatingas laikas buvo kovojant už Lietuvos laisvę, už Tėvynės ribų, Vroclave. Lietuvių draugijos ir lenkų demonstracijos vyko kartu miesto centre.

Gerbiamasis kunige, Jūs daug prisidėjote, kovodamas dėl Lietuvos laisvės. Tai liudija lenkų spauda, Jūsų interviu radijui ir televizijai. Jūs drąsiai pakelta galva stovėjote po trispalve mūsų vėliava demonstracijose, nors kai kurie draugijos lietuviai bijojo laikyti plakatus ar nešti vėliavą, kiti tik iš tolo mus stebėjo. Jie netikėjo mūsų pergale.

IMGP9156

Lietuviškas žurnalas „Aušra“ rašė apie mus, Vroclavo lietuvius, kad mes buvome vieni iš aktyviausių Lenkijoje gyvenančių lietuvių, kovojančių už Lietuvos nepriklausomybę. Nežiūrint to, kad mus sekė, negalvodamas, kaip baigsis mūsų aštraus turinio plakatų prieš okupantus demonstravimas, vis tiek būdavote su mumis, lietuviais.

Jūsų dėka išliko S. Dariaus ir S. Girėno paminklas Lenkijoje. Tai liudija dokumentai Kauno karo muziejuje. Kasmet prie šio paminklo liepos 14-ąją, lakūnų žuvimo dieną, aukodavote šv. Mišias.

Mes buvome išdidūs ir džiaugėmės, kad turime tokį kunigą. Nuliūdome, kai Jus pakeitė kunigas iš Punsko.

Nepaisydamas savo amžiaus, Jūs atvykote į Lietuvą skelbti Dievo žodį. Jau 18 metų esate čia, gerbiamas ir mylimas.

Vroclavo lietuviai širdingai Jums dėkoja ir siunčia linkėjimus. Linkime ir toliau skelbti Dievo žodį Lietuvoje.

Su didele meile ir pagarba Vroclavo Lietuvių draugijos vardu – buvusi pirmininkė Ilona Ignatovič“.

Taip pat skaitykite