„Išlaisk, tėveli, pavandravotų“ (Birštono KC folkloro ansambliui RASKILAI – 25)

Raskila_25 Spalio 18 dieną Birštono kultūros centre folkloro ansamblis „Raskila“ šventė 25-erių metų jubiliejų.

Ansamblis įsikūrė 1989 m., kai į Birštoną atvyko jaunas specialistas Algirdas Seniūnas. Su bendraminčiais įkūręs folkloro ansamblį (kuris ne vienerius metus vadinosi „Šaltinėliu“), jis su Roma Ruočkiene jam vadovauja iki dabar. „Raskilos“ ansamblyje dabar yra net 30 dalyvių, kurie kartu su vadovais ieško liaudies kūrybos perliukų ir mielai koncertuoja ir veda vakarones Lietuvoje. Džiugu, kad ansamblis koncertavo Lenkijoje, Estijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Latvijoje, ne tik „Europiadose“, bet ir kituose festivaliuose.

Jubiliejaus šventėje dalyvavo ir geriausi „Raskilos“ draugai: folkloro ansambliai „Salduvė“ iš Šiaulių, „Verpeta“ iš Kaišiadorių bei „Pulkelis“ iš Panevėžio. Šventinis koncertas tęsėsi daugiau nei dvi valandas, bet liaudies dainų, instrumentinės muzikos, šokių, įvairių pasakojimų ir prisiminimų pynės žiūrovus įtraukė į spalvingą ir mielą širdžiai liaudies kultūros pasaulį. Stiprybės, nuoširdumo ir sėkmės „Raskilai“  linkėjo Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Žiūraitienė, Kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis ir šokių kolektyvų atstovai, Prienų muziejaus specialistė Anelė Razmislavičienė.

Jubiliejiniai ansamblio renginiai vyksta įgyvendinant VšĮ „Su pliusu“ projektą „Išlaisk, tėveli, pavandravotų“. Tad ansamblio 25-mečio paminėjimas neapsiribos vien šiuo koncertu. Dar šiais metais Prienų rajono Jiezno bei Prienų „Žiburio“ gimnazijose „Raskila“ ves vakarones moksleiviams ir mokytojams, kuriose ne tik skambės liaudies dainos, bet ir vyks kryžiažodžių turnyrai apie etnografinius Lietuvos regionus, lietuvių papročius bei tradicijas. Ansambliečiai dėkingi Lietuvos kultūros tarybai, Birštono savivaldybei, Birštono kultūros centrui, VšĮ „Su pliusu“, parėmusiems jubiliejinius „Raskilos“ renginius.

„Raskilos“ ansamblio nariai, apmąstę savo nueitą kelią, yra pasiruošę nuveikti daug naujų darbų, puoselėjančių ir saugančių lietuvišką liaudies kūrybą. Dainuojantis, šokantis žmogus yra, kaip toj liaudies dainoj „Išlaisk, tėveli, pavandravotų, sau laimės pasiieškotų“, laimingas žmogus, ne tik pats galintis atrasti laimę, bet ir padėti kitiems pažinti liaudies kultūros lobyną bei gyvenimo pilnatvę.

 

Jūratė Zailskienė

Taip pat skaitykite

1 komentaras