Konferencija „Veiveriai istorijos puslapiuose“ Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijoje

100_0288 „Istorijos motto : tas pats, bet kitaip“. Šių Antano Škėmos žodžių lydimi Veiverių Tomo Žilinsko  gimnazijos mokiniai, mokytojai, mokyklos administracija, tėveliai bei svečiai susirinko į Aktų salę. Konferencija „Veiveriai istorijos puslapiuose“ buvo skirta Veiverių T. Žilinsko gimnazijos 95-ioms metinėms paminėti.

Renginį sudarė dvi dalys: teorinė, kurioje buvo skaitomi pranešimai, ir antroji dalis – kūrybinės dirbtuvės, kuomet dalyviai, dirbdami grupelėse, teikė siūlymus ir patarimus, kas ir kaip galėtų kurti Veiverių istoriją.

Dalyviai konferencijos metu turėjo galimybę ne tik susipažinti su išsamiais Veiverių miestelio šių dienų įvykiais, kuriuos savo pranešime ,,Veiveriai šiandien“ pristatė  Veiverių miestelio seniūno pavaduotoja Audronė Lazdauskienė, bet ir prisiminti ar sužinoti apie gimnazijos istoriją. Gimnazijos mokinių prezidentės Paulinos Simonavičiūtės skaitytame pranešime ,,Veiverių Tomo Žilinsko gimnazija – kultūros židinys“ buvo apžvelgta gimnazijos istorija nuo įkūrimo iki šių dienų.

II-osios gimnazijos klasės mokinė Guoda Žaleniakaitė pranešime „Laisvės kovos Veiveriuose“ priminė  apie skaudžius istorijos puslapius. Pasak gimnazistės, 1918 m. vasario 16 d. Vilniuje buvo paskelbtas Nepriklausomybės aktas, kuriame buvo teigiama, jog atkuriama Lietuvos valstybė. Prie valstybės išsaugojimo prisidėjo ir Veiverių krašto gyventojai: Kazys Skučas, Pranas Gudynas, Kazys Sprangauskas ir kiti. Jie nepabūgo ir stojo į kovą. O 1944 m. vasarą, kai Lietuvos laisvės armija organizavo pasipriešinimą Raudonosios Armijos užimtoje teritorijoje, į jį įsijungė Lietuvos kariai, Šauliai, LAF ir VLIK aktyvistai, Vietinės rinktinės nariai, represuotų ir ištremtų į Sibirą artimieji. Jų gretas papildė ir Veiverių gimnaziją baigę moksleiviai. Gimnazistė atkreipė dėmesį, jog turime prisiminti Daumanto Lukšos ir kitų laisvės gynėjų vardus.

IV-osios gimnazijos klasės mokinė Gintarė Mateikaitė pranešime „Veiverių krašto paminklai“ pakvietė į virtualią kelionę po Veiverius, supažindino su lankytinomis vietomis, priminė jų trumpą istoriją.

Po pranešimų istorines pastabas išsakė ir savo prisiminimais pasidalino ilgametė Veiverių T. Žilinsko gimnazijos mokytoja Salomėja Tamošaitienė. Ji chronologine tvarka apžvelgė gimnazijos istoriją, pasidžiaugė, kad mokykla ir toliau išlieka kultūros židiniu. Lietuvos  politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Prienų r. skyriaus pirmininkė Dalytė Raslavičienė patikslino kai kuriuos istorijos faktus, pasidžiaugė, jog gimnazijos mokytojai ir mokiniai dalyvauja jos organizuojamuose renginiuose, o pranešimų skaitytojas apdovanojo knygomis. Prienų rajono savivaldybės Tarybos narys Martynas Butkevičius taip pat pasidžiaugė, jog pasirinko galimybę dalyvauti šioje konferencijoje, visus paskatino prisidėti prie Veiverių seniūnijos kūrimo ir atsinaujinimo. Kitas Prienų rajono savivaldybės Tarybos narys Juozas Krikštolaitis pasiūlė fiksuoti ne tik reikšmingus istorijos įvykius, bet ir vienos dienos. Juk mažos detalės ir sukuria reikšmingus ir ilgaamžius prisiminimus. Prienų r. Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė  Virginija Zujienė pastebėjo, kad konferencijos „istorijos motto : tas pats, bet kitaip“ iš tiesų leido pamatyti jau gerai žinomą istoriją kitaip. Ji atkreipė dėmesį, jog tokie renginiai ugdo tautišką ir sąmoningą jauną žmogų. Pasak vyriausios specialistės, istorija- tai mes.

Pasibaigus pirmajai konferencijos daliai dalyviai vaišinosi kava ir dalinosi įspūdžiais, apžiūrėjo fotografijų stendą. Po kavos pertraukėlės sugrįžę klausytojai greitai įsitraukė į kūrybinių dirbtuvių sūkurį, diskutavo ir rašė, kas ir kaip galėtų kurti Veiverių istoriją. Po grupių darbų pristatymų visiems konferencijos dalyviams buvo išdalinti pažymėjimai.

Tad verta dar kartą pakartoti Veiverių T. Žilinsko gimnazijos mokinių prezidentės Paulinos Simonavičiūtės žodžius: „Didžiuojamės savo mokykla, didžiuojamės savo kraštu, didžiuojamės svarbiais mūsų kraštui žmonėmis, tikiu, kad ir mūsų kartos atstovai, baigę šią mokyklą ar vis dar besimokantys joje, paliks gilų, reikšmingą pėdsaką Veiverių krašto kultūros istorijoje“.

Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos

 mokytoja Eglė Keturakienė

Taip pat skaitykite