Prienuose diskutuota apie euro įvedimą ir ES investicijas

IMGP4677Spalio 17 d. Prienų kultūros ir laisvalaikio centre buvo surengta diskusija apie euro įvedimą ir ES investicijas.

Sveikindamas renginio dalyvius Prienų rajono savivaldybės meras Vytas Bujanauskas pažymėjo, jog rajone sėkmingai įgyvendinti ir įgyvendinami ES finansuojami projektai. Finansų ministerijos duomenimis, bendra 2007-2013 m. laikotarpio Prienų rajono savivaldybėje vykdomų projektų vertė – 123 968 836,41 Lt.

Meras V. Bujanauskas išsakė viltį, jog ir 2014-2020 m. laikotarpyje investicijos į Prienų rajoną nesumažės.

Finansų ministerijos Europos sąjungos ir tarptautinių santykių departamento direktorius D. Trakelis patikino, jog nereikia bijoti euro įvedimo, nes realiai Lietuva ir dabar gyvena jo aplinkoje. Pasak jo, problemų su litų keitimu į eurus tikrai nebus, nes bus sudarytos visos sąlygos pakeisti pinigus.

ES struktūrinės paramos valdymo departamento direktorė L. Maskaliovienė pristatė naujojo finansinio laikotarpio galimybes ir paragino kalbėti ir mąstyti apie 6,82 mlrd. eurų investavimą, o ne įsisavinimą. Anot departamento direktorės, deja, šalies vidinis biudžetas be ES paramos dar nepasiekė ikikrizinio lygio.

L. Maskaliovienė aiškiai įvardino, jog 2014-2020 m. laikotarpyje daug dėmesio bus skirta tiems projektams, kuriuose glaudžiai bendradarbiaus savivalda ir verslas, nes svarbu taip investuoti milžiniškas ES lėšas, kad būtų kuo didesnis efektyvumas.

Pasak departamento vadovės, didelis dėmesys bus skiriamas energetikai ir paramai smulkiam verslui. Taip pat vykdyti projektus bus skatinamos ir vietovių, kuriose gyvena virš 6000 gyventojų, bendruomenės. Ši programa atliks tas pačias funkcijas, kaip ir „Leader“ programa kaimo vietovėse.

Finansų ministerijos atstovė pabrėžė, jog bus stengiamasi išvengti klaidų, kurių buvo apstu praeitame finansavimo laikotarpyje, kai atlikus vieno projekto darbus, prasidėdavo jau kitas projektas ir dalis jau atliktų darbų buvo sunaikinama.

Deja, nors renginyje buvo kalbama apie savivaldos ir verslo bendradarbiavimą, salėje verslininkų buvo vienas kitas.

Tai pastebėjo ir L. Maskaliovienė, bet nei organizatoriai, nei savivaldybės atstovai negalėjo atsakyti, kodėl tokiame svarbiame renginyje verslo atstovų nebuvo.

Meras V. Bujanauskas informavo diskusijos dalyvius, kaip Prienuose 2014 -2020 m. rengiamasi investuoti 13 mln. litų tikslinių investicijų.

 

Taip pat skaitykite