Šventė Vėžionyse, dovanojusi šilumą ir daug geros nuotaikos

IMGP8451Vėžionių kaimo bendruomenė „Topolis“ savo kraštiečiams dovanojo nuostabią Derliaus šventę.

Maloniai šiltą spalio 11-osios popietę bendruomenės namų kiemelis nebuvo perpildytas žmonių, bet čia susirinko tie, kurie tikrai nori renginių, susibūrimų, smagių ir įsimintinų akimirkų.

Tik priėjus prie šventės vietos, akis pirmiausiai patraukė romiai besiganantys mieli poniai iš Nijolės ir Vytauto Juozapavičių ūkio. Jie buvo apsupti vaikų, norinčių paglostyti švelnų gyvūnų kailiuką ir, žinoma, pajodinėti ant tokio dailaus gyvulėlio. O šis šventės akcentas, pasak bendruomenės „Topolis“ pirmininkės Irmos Kereišienės, neatsitiktinis – šiemet Arklio metai, tai kaip nepasidžiaugsi šio nuostabaus žmogaus draugo artumu. O į kiemelį traukė ne tik savi bet ir svečiai: Seimo nariai Andrius Palionis su žmona Kristina ir Vytautas Kamblevičius, A. Palionio padėjėjas Arūnas Vaidogas, Tarybos narys Vidas Šiupšinskas ir kiti. Žinoma, tarp savų ir svečių sukiojosi ir šio krašto gaspadoriai – seniūnas Algis Bartusevičius ir seniūnaitis Vytautas Bartkus. Jis ir bendruomenės pirmininkė visus atvykusius mielai priėmė, pakalbino, aprodė šventės puošmenas. O jos, kaip ir dera rudens metui, buvo iš šiųmečio derliaus, vaikų rankomis padailintos, „pagardintos“ šmaikščiais užrašais. Mažieji spalvingais piešiniais papuošė ir sienas, visur, kur pažvelgsi, užtiksi gražiai rudens lapų auksuose sutupdytus vaisius, daržoves. Pasidarbavo bendruomenė iš širdies, kad Derliaus šventė patiktų kiekvienam, kad būtų ką pamatyti ir pasidžiaugti.

Kiekviename kaime rasi sodybą, patraukiančią žvilgsnius grožiu, tvarka, dailumu, ypatingais papuošimais. Tokie namai – pasididžiavimas ne tik šeimininkams, bet ir kaimynams, atvykstantiems svečiams. Todėl bendruomenė ne tik didžiuojasi tokiais kaimo gyventojais, bet ir stengiasi juos paskatinti. Šiemet komisija, kurios nariai buvo seniūnas A. Bartusevičius, Julija Stankevičienė ir Kristina Mazuronienė, per vasarą stebėjo vėžioniškių sodybas ir ieškojo pačios gražiausios. Nelengvas tai buvo darbas, anot I. Kereišienės, juk žmonės labai stengiasi ne tik susitvarkyti aplinką, bet ir ją papuošti. Vis dėlto, pačia gražiausia sodyba komisija pripažino Vidos ir Sigito Laniauskų namus, o apdovanojo juos už tai ne tik bendruomenė ir seniūnija, bet ir šventės svečiai. Daug padėkų bei dovanų taip pat buvo skirta ir antrosios vietos laimėtojams Vikai ir Arūnui Gerlinskams. Bendruomenė taip pat pagerbė ir tvarkingiausių sodybų šeimininkus – Nijolę ir Rimą Mineikius bei Angelę ir Valdą Baltrušius. Nepamiršti buvo ir sukaktuvininkai, neseniai šventę gražius gyvenimo jubiliejus bei kraštą garsinantis baikeris Marijonas Kereiša.

Dovanų sulaukė ir bendruomenė. Žinodamas, kad žiemą vėžioniškiai labai šąla nekūrenamuose bendruomenės namuose, Seimo narys A. Palionis įteikė šeimininkams pusę krosnies, žinoma, ne konkrečiu, o piniginiu pavidalu. Prisidėti prie šio svarbaus pirkinio prižadėjo ir Seimo narys V. Kamblevičius. Tad gal šią žiemą Vėžionių kaimo bendruomenės namuose bus jauku ir šilta?

Išsirinkę gaspadinėmis Aldoną Mikailienę ir Danutę Acuvienę, vėžioniškiai apdovanojo jas dailiomis ir prijuostėmis ir pavedė itin atsakingą darbą – išvirti gardžią sriubienę. O iki tol – linksmybės. Ir juoko, ir azarto buvo iki kaklo. Ypač smagi buvo „čebatsvydžio“ rungtis, mat pagrindinis šios sporto šakos įrankis skriejo iš anksto nenumatytomis kryptimis, tad ir už tvoros atsidūrė, ir ant stogo pabuvojo, ir medžio šakose bandė pasilikti, ir į kaimyninio namo langus kėsinosi. Rankos taiklumą šventės dalyviai išbandė ir „bulviakrepšyje“, nors čia buvo tikrai nelengva parodyti meistriškumą – bulvės skriejo arba per aukštai, arba per toli, bet į krepšį lįsti tik viena kita panoro. Kad vyrai nepasijustų nuskriausti, neparodę savo tikrosios jėgos, jiems teko pasirungti virvės traukimo varžybose, į kurias įsijungė ir jaunieji šventės dalyviai. Smagu, linksma, juokinga, o svarbiausia, kad organizatoriai prizais apdovanojo visus: ir laimėtojus, ir pralaimėjusiuosius, ir žiūrovus.

Kol vėžioniškiai ir jų svečiai linksminosi, ir sriubienė išvirė. Vai, gardi, karšta ir soti! Pasistengė gaspadinės, tad kiekvienas, karštymėlio paragavęs, joms dėkojo ir jas gyrė. Buvo kuo džiaugtis ir sugužėjus į bendruomenės namų salę, kur stalai lūžo nuo suneštinių vaišių – kiekviena šeimininkė atsinešė ką nors tokio, ką tik ji moka skaniai paruošti ir dailiai patiekti. Smagių dainų ir melodijų lydimi rinkosi vėžioniškiai skaniai užkąsti, padainuoti, su kaimynais pasikalbėti, linksmai ir maloniai pabaigti rudens darbus ir rūpesčius. Svarbiausi rūpesčiai jau nuslinko nuo pečių, o kol šilta ir gražu, reikia ir šventėse pasibūti.

Taip pat skaitykite

1 komentaras