Tarptautinis dainuojančios poezijos festvalis „Tai -aš“ kviečia į Kurhauzą

Birstonas Jau dvylika metų spalio mėnuo spalvinamas Vilniaus mokytojų namų organizuojamo tarptautinio dainuojamosios poezijos festivalio „Tai — aš“ koncertais. Vienas jų — spalio 22 d. 19 val. Birštono kurhauze pakvies susiburti ir įkvėpti muzikos gūsio atneštos gaivos. Kūryba dalinsis plačiajai auditorijai žinomi muzikantai: aktorius Vidas Petkevičius, šviesiai į gyvenimą žvelgiantis Andrius Zalieska — Zala, savito ir nuginkluojančio balso savininkė Akvilė Vervečkaitė, jaunatviškas Živilės Miežytės ir Andriaus Vaicenavičiaus duetas, svečias iš Latvijos Arnis Miltinš, lietuviško kraujo turintis prancūzas Paul Dirmeikis ir bandoniją įvaldęs jo kolega Jean – Baptiste Henry.

 

Kadaise Vidui Petkevičiui teko rinktis — ar muzika, ar teatras. Kaip žinia, nugalėjo teatras ir aktorius tapo vienu iš garsiojo Dalios Tamulevičiūtės „dešimtuko“ atstovų. Vis dėlto muzikos taip paprastai nenusikratysi: jis ir toliau kuria ir savos kūrybos vaisiais nuoširdžiai dalinasi su kitais. Atlikėjui muzika kaip atgaiva, tad tokį patį įspūdį siekia perteikti ir klausytojams.

Grupės „Arbata“ lyderis Andrius Zalieska — Zala save laiko grupės šokėju, tačiau čia jis labai pasikuklina: jis yra šios muzikinės grupės pagrindinis vėliavnešys, nebijantis kūrybines pajėgas sujungti su kitais atlikėjais. Malonaus tembro balso savininkas dažnai švyti vidine harmonija, jo teigiama gyvenimo filosofija šviesi ir paprasta — visa tai galima aptikti ir jo jausmingoje kūryboje, kuri nejučia pavergia klausytojus.

Viena aktyviausių dainuojamosios poezijos (ir ne tik) festivalių dalyvių yra Akvilė Vervečkaitė, kurią bent kartą išgirdus, vėliau tampa sudėtinga ją su kuo nors supainioti. Mergina drąsiai atlieka tiek lietuvių liaudies dainas, tiek dalijasi įspūdžiais, kas vyksta, kai kaime žydi abrikosai. Jauna kūrėja užsimena, jog muzikoje ji nebijo pasaulio.

Andrius Vaicenavičius dažniausiai groja su grupe „Kūjeliai“, kuri pozityviomis emocijomis duoda garo ir neleidžia ramiai sėdėti vietoje. Šįkart atbildėdamas į Birštoną jis ruošiasi papuošti publikos veidus šypsenomis, o grupės vaikinukus A.Vaicenavičius iškeičia į moterišką kompaniją: čiumpa gitarą ir Živilę Miežytę, kuri puikiai valdo trimitą bei kitus pučiamuosius instrumentus.

Daug atsakomybės reikalaujančios pareigos Rygos dūmos Kultūros departamente nenuslopino svečio iš Latvijos Arnis Miltinš meilės muzikai, kuria jis dažnai dalijasi Latvijos nacionalinės televizijos eteryje. Profesionalaus dainininko ir muzikanto tekstai parašyti latvių ir rusų kalbomis, o jų nuoširdumu tą vakarą galės įsitikinti ir klausytojai.

Poetas, dailininkas, muzikantas ar atlikėjas? Paul Dirmeikį sudėtinga įsprausti į rėmus, paprasčiau būtų jį pavadinti meno žmogumi. Autoriaus suvokimu, menininkas — tarpininkas, tarsi kontrabandininkas, gebantis įsibrauti į intymiausias kasdienybės kertes. Jis tiki įkvėpimu, tačiau apibūdina šį kaip intuityvų ir visuomet pasiekiamą — mūzos pasibeldimas nėra būtinas. Koncerte drauge su atlikėju į sceną žengs bandonijos virtuozas Jean – Baptiste Henry.

 

Šio koncerto metu darkart maloniai įsitikinsite, jog ir pagal dainuojamosios poezijos ritmą galima smagiai patrepsėti, jog kūrybai amžius nėra svarbus, o muzika yra kalba, neturinti savo valstybės. O gal toji valstybė – širdis?

Taip pat skaitykite