Moralės nebuvimas juodina ir pačius geriausius sumanymus

IMGP6118Jonas Kavaliauskas

Šia tema rašyti privertė vienas seniūnijos ūkininkų ginčas dėl laisvų žemės plotų.

Taip jau įvyko, jog pagal žemės reformą, kuri buvo kaitaliojama ne vieną kartą, vienu metu žemė buvo išdalinta asmeniniams ūkiams (taip vadinamiems trihektarininkams). Vieni sutvarkė popierius, kiti net nesiėmė to daryti. Stiprėjantis ūkininkų sąjūdis privertė žemdirbius ieškoti laisvų plotų. Ne vienas iš jų pradėjo prikelti „gyvenimui“ dirvonuojančius asmeninius (dar vadinamus žaliaisiais) ūkius. Deja, visas šis judėjimas vyko chaotiškai. Ir štai, Nacionalinės žemės tarnybos specialistai po ilgų darbo metų išsiaiškino, kurie valstybiniai žemės plotai yra laisvi ir pasiūlė ūkininkams oficialiai išsinuomoti juos savo veiklai.

Tada prasidėjo dar didesnis chaosas. Ne visi ūkininkai, kurie iki šiol tvarkėsi valstybinės žemės sklypuose, galės tai daryti ir ateityje, nes atsirado tokių, kurie suskubo pasinaudoti susiklosčiusia situacija ir išsinuomodavo kitų ūkininkų dirbamus žemės sklypus.

NŽT Prienų ir Birštono skyriaus vedėja Vilma Aleknavičienė naujienų portalui kvitrina.com sakė, jog tarnybos specialistai negali užkirsti kelio atskirų ūkininkų amoraliems veiksmams, nes neturi registro, kas ir kiek laiko iki šiol naudojosi valstybiniais žemės sklypais, nors mano, kad neretai norintieji išsinuomoti valstybinės žemės sklypus elgiasi ir savanaudiškai.

Prienų rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjas Donatas Šimukonis patikino, jog jam situacija, kai vienas žemdirbys pradeda ūkininkauti kito ūkininko išdirbtame sklype, žinoma. Pasak skyriaus vedėjo, bus kalbama su NŽT Prienų ir Birštono skyriaus vedėja, kad valstybinių žemių sklypų nuomą galėtų tęsti tie ūkininkai, kurie iki šiol ją dirbo ir ją deklaravo. Ar pavyks atitaisyti jau padarytas skriaudas? Į šį klausimą D. Šimukonis atsakymo neturėjo.

Ūkininkų sąjungos Prienų skyriaus pirmininkas Martynas Butkevičius naujienų portalui kvitrina.com pasakė, jog kai kurių ūkininkų žemės įsigijimo metodai kritikuotini ir blogiausia, jog šioje „kovoje be taisyklių“ nugalėtojų nebus.

Pasak jo, bėda ta, jog jei ūkininkas su ūkininku nesuranda bendros kalbos, tai kaip ginti jų bendrus interesus?

Taigi, anksčiau pakakdavo žodžio, o dabar visi baksnoja į popierius, pamiršdami bet kokią moralę.

 

Taip pat skaitykite