Kartu su pasauliu dainuojantys taiką

DSCF3449Daiva Venclovienė

Jungtinių tautų organizacija paskelbė rugsėjo 21-ąją Tarptautine taikos diena (iki 2002 m. ši diena buvo minima trečiąjį rugsėjo antradienį). Diena minima nuo 1981 metų.

Jungtinių tautų organizacijos Generalinė asamblėja rekomendavo visoms valstybėms šią dieną laikyti visuotine susitaikymo diena ir net karo metu tądien nutraukti karo veiksmus.

Šiais metais rugsėjo 21 dieną Veiverių seniūnija norėjo visam pasauliui paskelbti, kad jie yra už taiką…

Ir ne veltui tokia diena yra minima visame pasaulyje. Kiekvienas žmogus savo vidumi suvokia, kad kiekviena diena, kuomet gyvename ramybėje ir taikoje, yra pati svarbiausia.

Karas, negandos ir nelaimės – tai pati baisiausia ir žiauriausia žinia, kurios atgarsiai atsimuša į kiekvieno žmogaus širdį. Ukraina, kenčianti karo baisumus, beprasmiškai besiliejantis paprastų žmonių kraujas, skatina mus švęsti šią dieną, kad pasiųstume žinią pasauliui, jog karas – netoleruojamas.

„Už  taiką gimtajame krašte, visame pasaulyje, kiekvieno širdyje“, – toks šūkis, tokios mintys virpėjo kiekvieno dvasioje.

Po šv. Mišių, kurias klebonas K. Vosylius aukojo taikai, žmonės palydėjo baltus balandžius, kaip simbolį tvirto įsitikinimo, kad ši žinia yra svarbiausia ypatingai šiuo metu. Skriaudžiuose, kur jaunimas ypač aktyvus, balandžius palydėjo gražiomis ir nuoširdžiomis dainomis. Šie pakilo į dangaus mėlynę ir kiekvienu sparnų mostu tarsi skleidė žinią visam pasauliui. Juk taika visame pasaulyje – neįkainojama. Tik tikėjimas, kad taika vienija, suburia ir daro visus laimingais – pats didžiausias turtas.

Veiveriuose ir Skriaudžiuose (neišskiriant ir Pažėrų) į dangų buvo paleisti balandžiai, kaip taikos simbolis, o „Cukriukai“ bei Dominykas atliko jaunatviškas dainos su tikėjimu, kad jie atsakingi ir pasiryžę saugoti giedrą taikaus rytojaus viltį.

Paprasta, graži akcija, paleidžiant balandžius, suvienijo visus bendrame tikėjime. Mūsų kraštas, žemėlapyje labai panašus į širdelę, plakančią viltimi būti laisviems ir nepriklausomiems. Dainos, kurių žodžius balandžiai nešė ant sparnų, kartu su pasauliu susivienijo skambant lietuviškai dainuojantiems taiką.

Taip pat skaitykite