Tarpukario Lietuvos karininkai Birštono kurorte (I). Steponas Darius

Steponas su žmona Jaunute

Ilgą laiką ieškojome didvyriškojo ir tragiškojo skrydžio per Atlantą iniciatoriaus, žymaus visuomenininko, sportininko Stepono Dariaus sąsajų su Birštono kurortu. Žinome, kad Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktoriaus pavaduotojas Steponas Gečas savo darbe yra pateikęs faktų, kad 1922-1923 m. skraidymo pratybų metu S. Darius yra skraidęs virš Birštono (Steponas Gečas. Steponas Darius kariuomenėje ir Lietuvos sporte. Kaunas, 2006). Konsultavomės su Lietuvos aviacijos muziejaus istorijos ir leidybos skyriaus vedėju Gyčiu Ramoška, tačiau ir jis tiek muziejaus fonduose, tiek aviacijos leidiniuose tokių sąsajų nerado.

Tačiau kūrybinio ieškojimo užsispyrimas atnešė sėkmę. Manome, kad tai svarbu Birštono žmonėms, Birštono kurorto istorijai. Tai, kas anksčiau nebuvo užfiksuota istoriniuose tyrinėjimuose, ką buvo galima tik numanyti. Būsimasis tragiško likimo Atlanto nugalėtojas gydėsi Birštone, kariuomenės sanatorijoje Igno Šablausko Kampiškėse.

Telefonograma

1924 m. kovo 15 dieną Lietuvos kariuomenės karo sanitarijos skyriaus viršininko padėjėjas sanitarijos pulkininkas, vėliau 1938-1940 m. dirbęs Birštone karo sanatorijoje Vladas Ingelevičius nusiuntė telefonogramą Karo aviacijos viršininkui leitenantui J. Kraucevičiui: „Leitenantui Dariui Krašto apsaugos ministerija asignavo pusantro mėnesio algos dydžio pašalpą. Sanitarijos – sveikatos tikrinimo komisijos sprendimu, ištrauka apie pateikimą leitenantui Dariui 6 savaičių  Birštono kurortan atostogų pasigydyti. Krašto Apsaugos Ministro padėjėjas prie rašto 2510. Iki pareikalavimo. Pulkininkas gusaras Ingelevičius“ (LCVA, f.4, ap.1, b.151, l.262). Komisija diagnozavo karo lakūnui pleuritą, susijusį su fibrozinėmis apnašomis (Ten pat, p.339).

Aviacijos leitenantas Steponas Darius Birštone

Tačiau  į sanatoriją leitenantas S. Darius atvyko tik po 1924 m. liepos 16 d. (Ten pat). Taip atsitiko dėl to, kad birželio mėnesį įvyko jo vestuvės su Jaunute Škėmaite. Tad Birštonas S. Dariui buvo ir gydymasis, ir meilės medaus mėnuo (neatmestina versija, kad ir Jaunutė į Birštoną ne kartą buvo atvykusi – V. K.). Tiesa, karo sanatorijoje bendrabūvio taisyklės buvo griežtos. Svarbu ir tai, kad trečiosios karo eskadrilės lakūnas pailsėjo nuo savo Karo aviacijos viršininko J. Kraucevičiaus, su kuriuo nuolatos konfliktuodavo. Lakūnas nemėgo buko karinio muštro ir garbėtroškos viršininko. Šis negalėjo pakęsti savo pavaldinio savarankiškumo ir demokratizmo. Po Birštono jų konfliktas išaugs ir S. Darius bus nubaustas mėnesiu daboklės. Po kelių dienų Lietuvos kariuomenės vadas S. Žukauskas lakūno atsiprašys ir jį iš daboklės paleis.

 

Bus daugiau

Istorikas Vytautas Kuzmickas

 

Autorius primena,kad panaudojantieji mūsų straipsnių medžiagą mokslinėje, leidybinėje, eksponavimo, ekskursinėje veikloje, pagal priimtus civilizuotus reikalavimus turi skelbti jos nuorodas, tai yra – straipsnio autorių, straipsnio pavadinimą ir leidinį, kuriame jis atspaudintas. Tai liečia ir mūsų bendrus darbus su kolekcininku Almantu Miliausku.

Taip pat skaitykite