Laisvę privalome nešti kartu

IMGP8188Rugpjūčio 23 diena it ąžuolo šaknys tvirtai įsišaknijusi į Lietuvos žmonių sąmonę. Tai – Juodojo kaspino ir Baltijos kelio diena. Dvigubas pavadinimas gali reikšti viena – viltį.

Prieš 25 metus Lietuvoje Baltijos kelio ruožas buvo suskirstytas į 50 dalių (pažymint 50 kančios ir nelaisvės metų, 50 metų nuo Stalino-Hitlerio (Molotovo-Ribentropo) pakto ir jų slaptųjų protokolų pasirašymo). Kiekviename mieste, rajone Baltijos kelią koordinavo Sąjūdžio žmonės. Be to, artėjant rugpjūčio 23 dienai buvo sugalvota barstyti gėles. Kaip tai pasiekti, ilgai nebuvo svarstoma. Gėlės buvo barstomos iš lėktuvų.

Žmonių entuziazmas buvo begalinis. Į Baltijos kelią jie važiavo ne tik organizuotai – autobusais, sunkvežimiais, bet ir savo automobiliais su šeimomis. Baltijos kelio koordinatoriai tokio srauto pavienių mašinų nesitikėjo. Baltijos kelyje plevėsavo daug vėliavų. Neįvyko nė vieno eismo įvykio.

1989 m. rugpjūčio 23 d. masinė Baltijos tautų akcija „Baltijos kelias“ pranoko visus skaičiavimus ir lūkesčius. 2 mln. žmonių rankų grandine sujungė 620 kilometrų nuo Vilniaus (Gedimino bokšto) per Rygą (Laisvės paminklas) iki Talino (Tompėjos bokšto). Stovėjusieji Baltijos kelyje demonstravo taikų ryžtą būti nepriklausomi, trys tautos parodė gražiausią savitarpio supratimą, solidarumą ir vienybę.

25 metų sukaktis

Iš devynių Prienų rajono seniūnijų suplaukė laiškai su linkėjimais ateities Lietuvai, kurie gražiomis eilutėmis suguls į didžiąją palinkėjimų Lietuvai knygą. Telikusios paskutinės – Prienų miesto seniūnijos laiškus perdavė neįprastu būdu. Stilizuotą laivelį, prikrautą laiškelių, seniūno pavaduotoja Irena Stasytienė perdavė šaukliams. Jie, Baltijos kelio šaukliai, važinėjo į kiekvieną seniūnijos centrą ir rinko laiškus, kuriuose buvo patys šilčiausi ir nuoširdžiausi linkėjimai tiems, kurie yra Lietuvos ateitis, tiems, kurie myli savo Tėvynę, kurie gali atiduoti savo gyvybę vardan laisvos Lietuvos. Laisvė – neįkainojama. Ji yra visa, ką mes turime, ko pasiekėme…

IMGP8251

Prienuose, Laisvės aikštėje, susirinko negausus būrys žmonių, kurie susikibę rankomis ir dainuodami trumpam prisiminė svarbų įvykį, tvirtais saitais sujungusį tris Pabaltijo šalis. Prisiminimais apie to meto įvykius pasidalinusios Dainora Šaltienė, Leonora Kalantienė ir Danutė Skaudickienė kartu su visais dainavo „Bunda jau Baltija“. Tai buvo nuostabi akimirka, tarsi paruošiamasis šuolis rytojaus dienai, kuomet visų trijų šalių žmonės rankomis sujungs tris šalis, taip parodydami, kad laisvę privaloma nešti kartu.

Vilija Čiapatė

Taip pat skaitykite