Pastebėjus nutrūkusius elektros laidus, būtina nedelsiant kreiptis pagalbos

Elektros skirstymo bendrovė LESTO primena, jog pastebėjus apgadintus ar nutrūkusius elektros laidus, būtina nedelsiant apie tai pranešti LESTO telefonu 1802 arba bendruoju pagalbos telefonu 112. Bendrovė informuoja, jog pastaruoju metu vyraujantys karšti orai ir vykstančios audros turi įtakos elektros tinklų būklei.

 Kartu LESTO kviečia Lietuvos seniūnus ir vietos bendruomenių vadovus aktyviai informuoti gyventojus apie galimas su elektra susijusias grėsmes.

 Pasak LESTO generalinio direktoriaus pavaduotojo Virgilijaus Žukausko, LESTO imasi visų įmanomų prevencinių ir edukacinių priemonių, siekiant gyventojus įspėti apie gresiančius pavojus prie nutrūkusių elektros laidų.

„Mūsų vykdomi prevenciniai veiksmai leido pasiekti, kad nelaimingų atvejų sumažėtų, tačiau net ir vienas nelaimingas atvejis yra labai skausmingas. Atkreipiame dėmesį, jog pastebėjus nutrūkusį elektros energijos oro linijos laidą, jokiu būdu negalima jo liesti, net priartėti arčiau jo kaip 8 metrai. Negalima artintis ir liesti ant elektros energijos laidų užvirtusių medžių ar oro linijų atramų, kadangi jie taip pat gali būti pavojingi žmogaus gyvybei“ , – sako V. Žukauskas.

Jei ant automobilio nukrito nutrūkęs elektros linijos laidas, reikia iššokti abiem kojomis neliečiant automobilio – kad nebūtų sukurta grandinė ir nepatirtumėte elektros smūgio. Lygiai taip, jei ant šlapios žolės būtų nukritusių nutrauktų elektros linijų laidų ir yra elektros poveikio galimybė – reikia eiti itin smulkiais žingsneliais, laikant koją prie kojos arba šokinėti – kad nebūtų galimybės susidaryti elektros grandinei.

 Be to, bendrovė atkreipia dėmesį, jog elektros tinklų apsaugos zonose be raštiško tuos elektros tinklus eksploatuojančių asmenų sutikimo draudžiama įrengti gyvulių laikymo aikšteles, vielines užtvaras ir metalines tvoras bei vykdyti įvairius kasybos, krovimo bei kitus darbus.

Pastebima, jog, nepaisant įspėjimų, gyventojai nėra linkę derinti įvairių tvorų įrengimo darbų elektros tinklo apsaugos zonoje. LESTO duomenimis, dėl tvorų pastatymo šiemet užfiksuoti 45 elektros tinklų apsaugos pažeidimai ir išrašyta beveik 2 tūkst. įspėjimų dėl neteisėto jų įrengimo.

Liepos 28 d., pirmadienį, Šilalės rajone, prie Gatautiškės kaimo, nutrūkęs elektros linijos laidas nukrito ant žemės ir prisilietė prie metalinės tvoros, kuri buvo naudojama kaip elektrinis piemuo. Bendrovės duomenimis, įrengtas po elektros laidais laidininku tapęs aptvaras, juosiantis ganyklą, buvo įrengtas nesuderinus su LESTO.

Tikslias įvykio aplinkybes nustatys pradėtas ikiteisminis tyrimas. LESTO specialistai bendradarbiauja su teisėsaugos pareigūnais ir tiria šio skaudaus įvykio aplinkybes.

 

Taip pat skaitykite