Svarbu: ką turi žinoti kiekvienas pėsčiasis?

brKasmet Lietuvoje užregistruojama per 2000 eismo įvykių, į kuriuos patenka pėstieji. Per metus vidutiniškai žūsta 240 pėsčiųjų, daugiau nei pusė jų – tamsiuoju paros metu.

Beveik visi pėstieji, eidami keliu tamsiu paros metu, neturi prie drabužių prisisegę atšvaito, nesineša žibinto ar kito šviesą atspindinčio daikto. Akivaizdu, kad visuomenėje trūksta informacijos ne tik apie būtinybę naudoti atšvaitus, bet ir žinių, kaip juos naudoto taisyklingai.

Atšvaitų naudojimo kultūrą skatinantis projektas “Nebūk Briedis”, bendradarbiaudamas su Lietuvos automobilių kelių direkcija siekia šviesti visuomenę ir skatinti tinkamai pasirūpinti savo saugumu keliuose.

Tamsoje, esant blogam matomumui, neapšviestu keliu einančius žmones vairuotojai dažniausiai pastebi tik  transporto priemonei visiškai prie jų priartėjus. Tai pavojinga situacija, galinti sukelti skaudžių pasėkmių sveikatai ir gyvybei.

Dar pavojingesnė situacija, kai kelyje prasilenkia vairuotojai ir trumpam apakinti žibintų šviesų, gali nepastebėti priekyje esančių kliūčių, taip pat einančių pėsčiųjų ar dviratininkų.

Su atšvaitu ar žibintu einantį arba dviračiu važiuojantį žmogų, vairuotojas gali pastebėti iš maždaug penkis kartus didesnio atstumo nei be atšvaito. To pakanka, kad vairuotojas galėtų sulėtinti važiavimo greitį ir saugiai prasilenkti su pėsčiuoju (dviratininku, vadeliotoju), o esant būtinybei sustabdyti automobilį.

Projektas “Nebūk briedis” primena, kad svarbu ne tik nešioti atšvaitą, bet ir žinoti, kaip tai daryti taisyklingai:

 -Atšvaitą prie drabužių reikėtų pritvirtinti taip, kad jis būtų matomas iš visų pusių.

-Pakabinamą atšvaitą, pervertą virvele, segtuku prisekite prie drabužių (pvz., kišenės), dešinėje pusėje, kad jis švytuotų žmogaus kelių aukštyje.

-Atšvaitą-juostelę uždėkite ant drabužių rankovės (truputį aukščiau rankos riešo) ar kojos blauzdos srityje.

-Atšvaito paviršiaus plotas turi būti pakankamai didelis (apie 16 cm2), kad transporto priemonės žibintų šviesos galėtų jį apšviesti.

-Jei turite tik vieną atšvaitą, jį prisisekite prie drabužių dešinėje pusėje.

Tamsoje ar esant blogam matomumui, palyginti su šviesiuoju paros metu, pėsčiajam, dviratininkui, vadeliotojui galimybė patekti į eismo įvykį padidėja net keletą kartų. Be to, nelaimės atveju pasekmės būna žymiai skaudesnės.

Tad nebūk kaip briedis kelyje. Būk matomas. Prisisek atšvaitą taisyklingai!

Taip pat skaitykite