Vykdomas projektas svarbus, bet gyventojai sunerimę

IMGP9164Šalia Balbieriškio įsikūrusiame Gerulių kaime gyventojai daugelį metų kryptingai puoselėjo aplinką, kurią, pagal jų teiginius, vos per keletą mėnesių darbo sugebėjo sudarkyti vienos Klaipėdos įmonės darbuotojai.

Gyventojai skundėsi, jog į jų pastabas susitvarkyti projektą vykdantys „Genseros“ darbuotojai visiškai nereaguoja. Ant jų, prašymų balsai tiesiai į dangų tikrai nenueina.

Geruliuose vykdomas labai svarbus ne tik aplinkosauginis, bet ir gyventojams reikalingas projektas. ES, Aplinkos ministerijos ir UAB „Prienų vandenys“ lėšomis šiame kaime įrengiami vandentieko ir nuotekų šalinimo tinklai. Tai jau antrojo etapo darbai, kurių vertė – apie 1,5 mln. litų. Pasak projekto užsakovo bendrovės „Prienų vandenys“ direktoriaus Prano Mitkevičiaus, įgyvendinus šį projektą bus paklota 2,12 km vandentiekio ir 1,68 km nuotekų šalinimo tinklų. Planuojama, jog prie jų kitais metais prisijungs 45 namų gyventojai. Tiesa, gyventojai baiminasi, jog darbai galimai atliekami nekokybiškai ir daug namų valdų negalės prisijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų, nes jie klojami aukščiau nei jau įrengtos jų namuose komunikacijos.

UAB „Prienų vandenys“ direktorius patikino, jog iš 45 valdų su minėta problema gali susidurti tik 1-2 namų gyventojai. Pasak P. Mitkevičiaus, vamzdžiai, priklausomai nuo vietovės reljefo, klojami net 5 metrų gylyje. Būtent toks gylis ir lėmė, jog darbai atliekami netranšėjiniu metodu. Jis taip pat patikino, jog pasibaigus darbams jų kokybė bus patikrinta vaizdo kameromis ir foto nuotraukomis, kad būtų įsitikinta, jog viskas padaryta pagal projektą.

P. Mitkevičius teigė, kad dabar vykdomi antrojo etapo darbai, o prieš pirmąjį, pristatant projektą, buvo organizuotas ne vienas susitikimas su gyventojais. Bendrovės „Prienų vandenys“ vadovas patvirtino, jog taip pat girdėjo, jog gyventojai nepatenkinti rangovo darbų atlikimo kokybe, todėl vyks apžiūrėti jau atliktų darbų ir atkreips dėmesį į gyventojų išsakytas pastabas.

Pasak P. Mitkevičiaus, yra pasirašyta sutartis su bendrove, kuri atlieka vykdomų darbų techninę priežiūrą, ir jinai privalo užtikrinti darbų kokybę.

Balbieriškio seniūnijos seniūnė Sigita Ražanskienė naujienų portalui kvitrina.com teigė, jog gyventojai išsako savo nepasitenkinimą projekto rangovo veiksmais, bet mananti, jog tai laikini nepatogumai. Po projekto įgyvendinimo, seniūnės manymu, visa aplinka bus sutvarkyta.

Deja, bet kai kurių dalykų darbų vykdytojai pataisyti negalės, nes barbariškai suniokojo vaismedžių alėją ir, pasak sklypo savininkų, vykdė darbus jų valdose net neatsiklausę. Tiesa, Balbieriškio seniūnė tvirtino, kad teritorija, kurioje vykdomi projekto darbai yra valstybinė, o nukentėję medžiai yra mažos vertės ir pasodinti nesilaikant tvarkos (vaismedžiai gali būti sodinami dviejų metrų atstumu nuo sklypo ribos).

Faktinė medžiaga patvirtina, kad projekto vykdytojai dirba kaimo teritorijoje lyg laukuose. Susidaro įspūdis, jog jiems rūpi tik jų darbas, o gyventojams sukelti nepatogumai – nė motais.

Pasak vienos gatvės, kurioje vyksta darbai, gyventojo, rangovas neskuba grąžinti į vietą išimtos pralaidos. Lygiomis aikštelėmis virsta ir paviršutinio vandens nutekėjimo grioviai.

Vykdomo projekto vadovas Linas Špiegis naujienų portalui kvitrina.com sakė, jog  projektas gan sudėtingas, nes labai kalvota vietovė ir kai kuriuose vietose nuotekų vamzdžius reikės kloti 7-8 m gylyje. Darbus vykdančios bendrovės atstovas patikino, jog pasibaigus darbams visa aplinka bus tinkamai sutvarkyta, užvežtas juodžemis. Pasak L. Špiegio,  su gyventojais pastoviai bendraujama, ir jis įsitikinęs – kompromisai bus surasti: „Viską sutvarkysime, kaip dera, kad nebūtų gėda“.

Techninę priežiūrą vykdančios bendrovės vadovas Artūras Česlikauskas naujienų portalui kvitrina.com sakė, jog skundų iš projektą prižiūrinčio darbuotojo dar neturėjo. Pasak A. Česlikausko, rangovo atstovai buvo perspėti, jog nebandytų nukrypti nuo projekto, nes vėliau jiems tokia saviveikla kainuos žymiai daugiau. Anot vadovo, po atliktų darbų vyks ne tik TV vaizdinė diagnostika, bet ir hidrauliniai bandymai. „Jei gyventojai nepatenkinti, reikės atidžiau išnagrinėti situaciją ir ištaisyti problemas, jei tokios yra ar atsiras patikrinimo metu“, – patikino A. Česlikauskas.

 Jonas Kavaliauskas

Taip pat skaitykite

3 komentarai

  1. Vytas

    A, atsakau į klausimą, apklausos nesurengiau, bet teko bendrauti su gyventojais, ir dauguma neturi ko skųstis, o straipsnis parašytas viso labo trijų gyventojų užsakymu…. Kurie viskuo ir visada nepatenkinti.

  2. A

    Vytai, Jūs gal apklausą surengėte, kad sakote, jog gyventojai patenkinti? Manau, šis straipsnis nėra parašytas vien tik Jono Kavaliausko inciatyva, tam pagrindo turėjo ir gyventojų nerimas dėl darbų kokybės.

  3. Vytas

    Visi mes gabūs viską matyti ir girdėti, bet blogiausia tai, kad matome ir girdime tik neigiamą pusę ir apie tai iškarto visais varpais skalmbiname, o kur kita nuomonė, ar ji Jums ponas Jonai Kavaliauskai, neįdomi, ar išklausėte ir aprašėte bent vieno gyventojo teigiamą pasisakymą. Tikrai, didžioji Beržų gatvės gyventojų dalis patenkinta atliekamais darbais ir pretenzijų, dėl atliktų darbų – neturi. Viską pasaulyje apdergti paprasta ….