Turime kuo didžiuotis!

IMGP2725Jurginių dieną mūsų rajoną aplankė gausus būrys svečių iš įvairių šalies vietų.

Čia atvykti juos pakvietė TV laida „Gimtoji žemė“, rengianti tradicinę „Jorio“ nominantų kelionę po Lietuvą. Pernai buvo aplankytas Pagėgių rajonas, o šiemet pasirinkti Prienai.

Laidos rengėjams mūsų kraštas jau žinomas, pasakoja Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorius Algis Marcinkevičius. Neseniai „Jorio“ nominante tapo Prienų krašto muziejaus darbuotoja Anelė Razmislavičienė, be to, filmavimo grupė trumpai pabuvojo Šilavoto Davatkyne, kuris jiems paliko itin stiprius įspūdžius. Tad šiemet, ieškodami vietovės, kur galėtų atrasti ir parodyti kažką įdomaus ir unikalaus, laidos rengėjai kreipėsi į A. Marcinkevičių, mielai pakvietusį „Gimtąją žemę“ į Prienų rajoną.

Bebaigdami kelionę mūsų krašte svečiai buvo kupini labai malonių įspūdžių ir patirčių. Administracijos direktoriui jie prisipažino aptikę išties unikalių dalykų jau pačioje kelionės pradžioje – buvo sužavėti stakliškiečių parodytų Jurginių papročių, o ypač – meno vadovės Vidos Beliukevičienės tarmės, edukacinė ekskursija po „Lietuviškojo midaus“ gamyklą taip pat nepaliko abejingų, nes ją vedė iškalbi ir daug žinių apie gimtinę sukaupusi Stakliškių KLC direktorė Asta Keblikienė. Be abejo, nenuvylė svečių ir tolimesnė kelionė – argi ne įdomu pamatyti poeto Justino Marcinkevičiaus gimtąjį Važatkiemį, kur skambėjo mokytojos Romos Ruočkienės paruoštų muzikantų kanklės, ir jo memorialinį kambarį Prienų viešojoje bibliotekoje. Kur dar oreivystės tradicijomis garsūs Pociūnai. Tad, pasak A. Marcinkevičiaus, buvo ką parodyti iš įvairių Lietuvos vietų suvažiavusiems žmonėms, buvo kuo pasigirti, maloniai nustebinti. Tai, kas mums yra įprasta ir kasdieniška, kitiems – didelis įstabumas, tad pažvelgti į savojo krašto grožį svečių akimis, irgi labai pravartu.

Be abejo, nenuvylė svečių ir šilavotiškiai. Šio krašto žmonės pavaišino juos čia auginamų žuvų patiekalais, smagių šeimininkių spaustais sūriais, kitais gardumynais. Dainavo, grojo, vaišino, pasakojo apie savo gimtinę ir džiaugėsi atvykėlių nuostaba – juk kiekvienas gavo dovanų savo pačių užmaišytos ir tądien iškeptos duonos kepalėlį.

Pasakojimus apie „Gimtosios žemės“ viešnagę Prienų rajone išvysime televizijos laidose, kurių, A. Marcinkevičiaus manymu, bus ne viena, nes jau prieš atvykdama pas mus per Jurgines laidos rengėjų grupė filmavo mūsų kraštą iš oro. Tad malonu ir gera buvo gausiems svečiams, ne be naudos liks ir prieniškiai – apie mūsų rajoną, jo gamtos grožį, gyventojus ir jų darbus bei gyvenimą sužinos daugybė Lietuvos žmonių, kurie kada nors atras laiko čia apsilankyti. Būti žinomiems – svarbu, teigia A. Marcinkevičius, ir ne tik kultūros darbuotojams ar muziejininkams, bet ir verslininkams, galėjusiems nemokamai pareklamuoti savo veiklą ir gaminius populiarioje televizijos laidoje. O tai – dar vienas tvirtas žingsnis į krašto gerovę.

http://www.lrt.lt/mediateka/laidos/G/1429/gimtoji_zeme_tv_laida_

Taip pat skaitykite