Atvelykis – vaikų Velykėlės

IMG_4072

Atvelykis – pirmasis sekmadienis po Velykų, aštuntoji diena po Kristaus prisikėlimo, užbaigianti Velykinę savaitę.

Smagiausias dalykas laukiant šventės – pasiruošimas jai. Ir niekas švenčių taip nelaukia, kaip vaikai. O Atvelykis – diena, skirta mažiesiems kiaušinius ridenti, daužyti. Ypač smagu, jei dar galima šventinę nuotaiką kurti patiems.

Sintetiniai dažai ir lipdukai – tokios šiandien populiarios kiaušinių marginimo priemonės.Tačiau lopšelio darželio „Gintarėlis“  Pasakorių grupės auklėtojos Vilija Navickienė ir Danutė Mozūrienė puoselėja etnokultūrines tradicijas.

Kiaušinių marginimo būdų yra įvairių. Marginimas vašku – sudėtingesnis, tačiau, ko gero, pats įdomiausias ir originaliausias būdas. Originalu ir skutinėti kiaušiniai, bet pagal lietuvių tradicijas senovėje kiaušinius skutinėdavę vyrai.

Nedažnam žinoma, bet žinoti neprošal, kad margutis dažomas ne tik didįjį šeštadienį prieš Velykas, prieš Atvelykį, bet ir per Jurgines, balandžio 23 dieną.

Auklėtojos ir pasirinko šią dieną edukacinei pamokėlei prieš Atvelykį, dar vadinamą vaikų Velykėlėmis, kad ugdytinių mamytės susipažintų su senoviniu kiaušinių marginimo būdu. Tą dieną daugiausia dėmesio skiriama vaikams.

Kiaušinių marginimas turėjęs magišką reikšmę. Ant kiaušinių margintos saulutės (kad augmenijai netrūktų saulės), žvaigždės (kad laukams netrūktų šviesos), žalčiukai (kad pabustų gyvybė). Specialią reikšmę turėjusi ir spalva: raudona simbolizuoja – gyvybę, juoda – žemę, mėlyna – dangų, žalia – bundančią augmeniją, geltona – pribrendusius javus. Lopšelio darželio „Gintarėlis“ Pelėdžiukų grupės ugdytinių mamytės smalsavo ir su meile margino margučius.Kai kurios tai matė pirmą kartą. Mažieji Pelėdžiukų grupės ugdytiniai margučius dar tik piešė guašu.

Vyresnioji auklėtoja  Danutė Mozūrienė

Taip pat skaitykite