Policija negali apsaugoti mūsų turto, jei patys juo nesirūpinsime

IMAG0825Pastaruoju metu policijos suvestinės mirga nuo pranešimų apie vagystes. Apie tai, jog vagysčių kreivė šiais metais pavojingai šoktelėjo, kalbėjo ir Prienų PK kriminalinės policijos viršininkas Dainius  Butrimas.

Pagal statistiką, daugiausiai vagysčių įvykdoma seniūnijose, kurios ribojasi su Kauno rajonu, ir jas vykdo vadinamieji „atėjūnai”. Pareigūnas šių nusikaltimų padidėjimą sieja su vagystėmis iš sodo bendrijų, ypač Veiverių seniūnijoje.

Iš tiesų, daugiausiai pavagiama būtent sodo – daržo įrengimų ir įrankių.

D. Butrimo teigimu, sodo namelių savininkai faktiškai nesirūpina savo turto saugumu. Jie nerūpestingai palieka žiemos periodui savo techniką, kuri dažniausiai ir tampa vagių grobiu. Kriminalinio skyriaus viršininkas paminėjo, jog jau sulaikytas vienas asmuo iš Kauno, kuris, pirminiais duomenimis, įvykdė rajone ne vieną vagystę.

D. Butrimas paneigė prielaidas, jog rajone vagystėmis užsiiminėja organizuota vagių grupė. Pasak kriminalisto, rajono teritorijoje visos besiformuojančios ir nusikalstamas veikas vykdančios grupės stebimos.

Nemažai tokių grupių asmenų jau varsto teismų duris, vyksta ir ikiteisminiai tyrimai. D. Butrimo teigimu, Prienų mieste klasikinių įsibrovimų į butus nėra užfiksuota, bet vagysčių pasitaiko. Pareigūno įsitikinimu, mes visi turime suprasti, jog negalima būti abejingiems, jei pastebime, jog pas kaimynus, kurių nėra namuose, kažkas atvažiavo. Tereikia tik paskambinti 112 ir policija tikrai sureaguos į pavojaus signalą.

Rajone jau yra įkurta 16 saugios kaimynystės grupių, ir tas vietoves nusikaltėliai dažniausiai aplenkia. Kriminalistų vadas ragina žmones burtis į tokias grupes ir kartu su policija užtikrinti savo namų saugumą.

Tiesa, D. Butrimas pripažino, jog vagys tampa vis įžūlesni ir jaunesni, ir tai liūdina, todėl būtina bendromis pastangomis grąžinti paklydusį jaunimą atgal į doros kelią, bet mano, jog šis procesas sunkus ir reikalauja daug darbo.

Kalbėdamas apie prekybą kontrabandinėmis prekėmis, D. Butrimas teigė, jog mūsų rajone galima kalbėti tik apie neteisėtą prekybą akcizinėmis prekėmis, o ne apie kontrabandą, nes ši sąvoka daugiau tinka pasienio zonai. Deja, statistika negailestinga ir rodo, jog mūsų „sienos” kiauros.

Kriminalistų viršininkas pastebėjo, jog šiais metais stabilizavosi smurto šeimoje rodikliai. Galima daryti prielaidą, jog smurtautojai tapo atsargesni, nes įstatymas šiais atvejais reikalauja neatidėliotinų veiksmų (48 val. areštas), iškart visam gyvenimui atsiranda biografijoje „dėmė” – teistumas, o tai papildoma kliūtis įsidarbinant. Mes visi esame visuomenės dalis ir nenorime būti jos atstumti. Taip prie situacijos stabilizavimo prisidėjo ir viešumas.

Pasak D. Butrimo, situacija rajone negerėja. Nusikalstamų veikų kiekis nemažėja ir, kaip jau buvo pastebėta, rodiklius į viršų traukia vagystės. Kol yra tie, kurie nuperka vogtus daiktus ir toleruoja tuos, kurie  verčiasi neteisėta prekyba, situacija vargu ar pagerės. Būtina daugiau dirbti su visuomene, ypač su jaunimu. Vienos policijos pastangų tikrai neužtenka ir neužteks, būtinas visuomenės palaikymas.

Prienuose yra jaunimo, kuris linkęs nusikalsti, ir jei nieko nebus daroma, jie įsitrauks į rimtesnius nusikaltimus. Deja, bet nusikaltimai, kuriuos įvykdo jaunimas, žiaurėja. Todėl policija daug dėmesio skiria prevenciniam darbui.

D. Butrimas pripažino, jog rajone yra asmenų, naudojančių narkotikus, bet tai pavieniai atvejai. Pasak kriminalisto, organizuotos narkotikų platinimo sistemos rajone nėra, nes šiai dienai jos požymių neaptikta.

Kriminalinio skyriaus viršininkas pasidžiaugė, jog skyrius pilnai sukomplektuotas, o ir nusikalstamų veikų ištyrimo procentas yra tikrai nemažas (63%).

Pokalbio pabaigoje D. Butrimas konstatavo, jog policija negali apsaugoti visų piliečių turto, jei jie patys nesirūpins jo saugumu.

Taip pat skaitykite