Nemajūnuose pagerbtas žymus kraštietis

IMGP8358Lapkričio 19-ąją Birštono krašto žmonės paminėjo žymaus veterinarijos mokslo pradininko Lietuvoje Elijošiaus Nonevičiaus 150-ąsias gimimo metines.

Ta svarbia proga Nemajūnų bažnyčioje, kurioje buvo pakrikštytas bei tuokėsi E. Nonevičius, buvo surengtos pamaldos už šią didžią asmenybę, o jų dalyviai vėliau aplankė ir kapines. Čia 1931-aisiais buvo palaidotas ir ilgam laikui pamirštas šis daug Lietuvos mokslui nusipelnęs žmogus. Buvo laikas, kai tarpukario garbė tapo pavojinga…

Nemajūnų dienos centre konferencijos, skirtos E. Nonevičiaus garbei, dalyvius pasitiko įstabi muzika, kurią dovanojo Prienų muzikos mokyklos pedagogai. Renginį pradėjo jo iniciatorė, Nemuno kilpų regioninio parko vyriausioji specialistė Ramutė Milušauskienė, pasidžiaugusi, kad į jį atvyko ir garbiojo Nemajūnų krašto sūnaus giminaičiai, nemažai padėję rengiant pranešimą apie E. Nonevičiaus gyvenimą ir veiklą. Istorinių dokumentų painiavoje kelią rodė Birštono muziejaus vyr. fondų saugotojas istorikas Vytautas Kuzmickas, prisiminimais pasidalijo ir nemajūniečiai. Įdomius ir išsamius pranešimus apie veterinarijos magistrą, bakteriologą, kultūros ir visuomenės veikėją parengė LSMU atstovai. Jų manymu, nusipelniusiems šios srities mokslininkams labai trūksta dėmesio, o ypač tokiems, kaip E. Nonevičius, kuris buvo itin gerbiamas ir savo kraštiečių, ir savo laikmečio mokslinės visuomenės.

Taip pat skaitykite