Profesoriaus Elijošiaus Nonio – Nonevičiaus atmintis kraštotyrininko Prano Juozapavičiaus kūrybiniame palikime

Konferencija 3

Minėdami garsaus veterinaro, mokslininko ir visuomenės veikėjo, doro piliečio Elijošiaus Nonevičiaus 150 gimimo metines, negalime neprisiminti kraštotyrininko, tiek daug savo veikla davusio mūsų kraštui, regionui ir Kaunui. Tai Pranas Juozapavičius (1917 – 1988), savo darbe dar prieš 30 metų, 1983–siais, labai profesionaliai atskleidęs E. Nonevičiaus asmenybę ir jo veiklą. Juk ir dabar, šiandien, naudojamės jo darbu, jo nuotraukomis, o didelė dalis konferencijos teiginių,  rodomų skaidrių bus būtent iš šio darbo.

konferencijai 1

Ne kas kitas, o būtent Pr. Juozapavičius 1983 m. ir ranka, ir spausdinimo mašinėle atliktu darbu (viso 91 puslapis), remdamasis savo jau nuo 1937 metų surinktais atsiminimais, archyviniais dokumentais, atskleidė šią įvairiapusę asmenybę, jo kūrybinę, mokslinę ir visuomeninę veiklą. Pr. Juozapavičius ir E. Nonevičius, sprendžiant iš medžiagos,  niekada nebuvo susitikę. Tarp kraštotyrininko pateikiamų dokumentų – Vilniaus gimnazijos baigimo atestatas, Dorpato (Tartu) Veterinarijos akademijos baigimo diplomas, Veterinarijos akademijos magistro pažymėjimas ir kita – viso trylika originalių nuotraukų, tiek portretinių, tiek mokymosi ir revoliucinės veiklos, namų Nemajūnuose, jo kapo ir kitų.

Pranas Juozapavičius

Pr. Juozapavičius atskleidė ir E. Nonevičiaus revoliucinę veiklą Dorpate (Tartu) 1887 – 1889 metais, „Dvylikos Vilniaus apaštalų“ ratelio veiklą Vilniuje, ryšius su LSDP veikėju A. Domaševičiumi. „Gerbdamas Vincą Kudirką ir jo kūrybą, E. Nonevičius pinigais rėmė jo raštų išleidimą. Statant V. Kudirkai paminklą Naumiesčio (dabar Kudirkos Naumiesčio) kapinėse, jis skyrė nemažą sumą pinigų paminklo statymui. Ne kartą lankėsi kapinėse, pabuvojo prie V. Kudirkos kapo“ (Pranas Juozapavičius. Profesorius Elijošius Nonys – Nonevičius (1863 – 1931), rankraštis, 1983, p. 22 – Kauno apskrities Viešoji biblioteka, Kr. 1 – 45).

KONFERENCIJA

Tai tik mažos Pr. Juozapavičiaus darbo apie E. Nonevičių detalės. O kiek jų apie darbą, profesiją, bajorišką savigarbą,  lietuvišką susipratimą. Neabejojame, kad šis Pr. Juozapavičiaus darbas bus vertinamas ir po 100 metų. O visa kita sužinosite rytoj, konferencijoje, Nemajūnuose…

 Vytautas Kuzmickas,

istorikas, Birštono muziejaus vyr. fondų saugotojas

Taip pat skaitykite