Netradicinė pamoka

Dalyje technologijų pamokų numatyta suteikti galimybę mokiniams pažinti tradicinius rankdarbius iš vilnos, jos naudojimo galimybes, kurti ir gaminti nesudėtingus gaminius iš vilnos bei patirti darbo džiaugsmą. Technologijų mokytoja Aldona Baranauskienė penktos klasės mokinius pakvietė vykti į Skriaudžius, A.Majaus vilnų karšyklą dalyvauti netradicinėje pamokoje.

Pagrindinis pamokos tikslas – susipažinti, kaip apdorojamas vilnos pluoštas ir kaip gaminami siūlai.

Karšėjas A.Majus maloniai sutiko pagelbėti. Pasidžiaugęs, kad vis daugiau mokinių, ir ne tik iš aplinkinių mokyklų, bet ir iš visos Lietuvos,  nori pažinti senas lietuvių tradicijas, susipažinti su karšėjo darbu,  pasakojo ir aiškino karšykloje stovinčių mechanizmų veikimą. „Iš pradžių vilna iškedenama, po to karšiama dviem mašinom. Iš iškarštos vilnos verpiami siūlai, o verpti būtinos ypatingos sąlygos. Viena jų – karšyklos oro temperatūra negali būti žemesnė nei dvidešimt laipsnių, kitaip vilna kietėja ir ima elektrintis. Lietuviška vilna šiurkštoka, tačiau ją galima dažyti…“ Mokiniai sužinojo, kad megzti iš vilnonių siūlų rūbai – naudingi žmogaus sveikatai, nes šiurkštus vilnos paviršius suaktyvina odos kraujotaką, o tai skatina medžiagų apytaką. Vaikai ir patys galėjo prisiliesti prie įrengimų, palaikyti rankose vilnonių siūlų rites.

Netradicinės pamokos metu kalbėta ir apie lietuvių tautinius kostiumus, pagamintus iš vilnos, jų spalvinę gamą, raštus. Pamokos pabaigoje aptarta, kas buvo įdomu, naudinga, ką dar mokiniai norėtų sužinoti.

Vilija Janulevičienė,

Veiverių T. Žilinsko gimnazijos mokytoja metodininkė

Taip pat skaitykite